فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 35 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 35 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید رضا موسوی نیا* صفحات 9-35

    مسئله اصلی در این مقاله معرفی، نقد و آسیب شناسی الگوی امتداد حال در آینده پژوهی است. عموم مطالعات آینده پژوهی با تمرکز بر روندها و رویدادهای گذشته و حال و ابتناء تصورات بر گذشته و حال، نااندیشیده ها، آینده های آشنا و پیش بینی نبوغ آمیز را در چرخه آینده سازی وارد نمی کند. این در حالی است که رقابت، پیچیدگی، تناقض، آشوب، تحولات فزاینده، نقش رو به رشد علم و عدم قطعیت از پیش ران های اصلی آینده هستند و باعث می شوند محدود کردن آینده پژوهی به مطالعه روندها، رویدادها و تصورات امروزی با ریسک جدی مواجه شود. با این وجود آینده پژوهی رایج، امکان آینده سازی و بدیل های مختلف در قالب سناریوها را برای دولت ها فراهم می کند و از این حیث تکامل یافته تر از مطالعات تبیینی است که تنها یک آینده مشخص را پیش بینی می کند. با این مقدمه پرسش پژوهش عبارت است از: الگوی رایج در آینده پژوهی سیاست خارجی دولت ها چیست و چه محدودیت هایی بر آن حاکم است؟ در پاسخ این است که: امتداد حال،[1] الگوی رایج در آینده پژوهی رفتار دولت ها در سیاست خارجی است. در این الگو اما نقش آینده های آشنا، پیش بینی های نبوغ آمیز و نااندیشیده ها نادیده گرفته می شوند. الگوی امتداد حال در آینده پژوهی با مثالی از تحریم های امریکا علیه ایران تا 2020 نشان داده خواهد شد. روش پژوهش، سناریونویسی مبتنی بر الگوی امتداد حال است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، امتداد حال، تحریم، سناریو، ایران
  • محمد آرین منش*، احمد جوانشیری، محسن مدیر شانه چی صفحات 37-69
  • مسعود نادری*، فرزاد رستمی صفحات 71-100

    موضوع حقوق بشر از جمله دستاوردهای بنیادین حقوق و روابط بین الملل است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگری با هنجارها و ایدیولوژی متفاوت نسبت به هنجارهای شکل دهنده به حقوق بشر، همواره در معرض اتهامات مختلفی از سوی کنشگران و نهادهای حقوق بشری بوده است. تا جایی که این موضوع از ماهیت حقوقی خارج شده و در چارچوبی امنیتی و سیاسی مطرح شده است. حال این مقاله در پی آن است که با بررسی پرونده حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران و سپس بررسی وضعیت کنونی روی کار آمدن ترامپ، امنیتی شدن این موضوع را در چارچوب مکتب کپنهاگ بررسی کرده و در نهایت به ارایه راهکار در این زمینه بپردازد. بر این اساس پرسش مقاله این است که روند مناقشه حقوق بشری ایران و غرب به چه شکلی در حال پیشروی است. یافته های موجود نشان می دهد، با توجه به تمایز و تفاوت در هنجارهای شکل دهنده به حقوق بشر میان غرب و جمهوری اسلامی ایران، فرآیند امنیتی سازی حقوق بشر همواره به عنوان اهرمی برای فشار بر ایران و سیاست انزوای آن در محیط بین المللی در دستور کار قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: حقوق بشر، ایران، آمریکا، اتحادیه اروپا، امنیتی سازی
  • سید عبدالله رضوی*، محمد نصر اصفهانی صفحات 101-134

    وابستگی همه جانبه اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی موجب گردیده که حفظ سهم بازار و فروش نفت با قیمت بهینه نفت خام به منظور تامین امنیت اقتصادی کشور از اهمیت بسزایی برخوردار باشد. در این مقاله فرضیه سیاست های انرژی اتخاذ شده توسط ترامپ که موجب افزایش اثرگذاری راهبردهای دولت آمریکا بر حوزه انرژی های فسیلی ایران و کاهش سهم بازار آن می گردد، مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است. پرسشاین مقاله آن عبارتست از:«سیاست های انرژیترامپ چهتاثیریبر امنیت بازارهای نفت ایران گذاشتهاست؟». در این مقاله کانال های اثرگذاری راهبردهای ترامپ بر بازار نفت ایران مشخص شده است. نتایج این مقاله نشان می دهد سیاست های اعمالی ترامپ به شدت سهم بازارهای نفت ایران را کاهش داده است. در این راستا، فرصت های صادرات نفت خام برای عراق، آمریکا، روسیه و عربستان به مشتریان ایران منجر به افزایش سهم بازار این کشورها گردیده است. بازگشت سهم صادرات نفت خام ایران به آسیا و اروپا با متزلزل شدن توافق برجام، موجب از دست رفتن بازارهای صادراتی نفت خام کشور گردیده است. همچنین توافق اخیر کشورهای عضو و غیر عضو اوپک در مورد کاهش حجم تولید نفت، کمک شایانی به گسترش تولید نفت شیل آمریکا و بازارهای صادراتی این کشور نموده است.

    کلیدواژگان: نفت ایران، راهبرد ترامپ، برجام، اوپک، قانون ضد تراست
  • مرتضی نیک روش*، حسن زارعی محمودآبادی صفحات 137-164
    در عصر ناصری، تغییرات مهمی در اغلب حوزه های زندگی ایرانیان به وقوع پیوسته است. کانون این تغییرات را باید در عرصه زیست جمعی زرتشتیان ایران و بویژه شهر یزد یافت. زیرا این تغییرات نه فقط عرصه مادی زندگی آنها را در بر می گرفت بلکه شامل سپهر زیست جمعی آنان نیز می شد. مساله اصلی این تحقیق که با روش جامعه شناسی تاریخی انجام شده است توصیف و توضیح این تغییرات با تاکید بر نقش پارسیان هند است. یافته های تحقیق نشان می دهدکه از دل پارسیان هند، نخبگانی چند پیدا شدند که بدنبال تحت تاثیر قرار دادن جامعه زرتشتی کشور و پیشبرد تغییرات مد نظرشان بودند. آنها از روش های گوناگون نظیر: استمداد از انگلیسی ها (توجه به ساخت قدرت در عرصه بین المللی) تطمیع، رشوه، چاپلوسی و تهدید حاکمان وقت (توجه به ساختار قدرت در داخل کشور)، بهره برداری از توجه محدود شاهان قاجار به اصلاحات اجتماعی و ابتکارات شخصی خویش استفاده کردند. این نخبگان ابتدا با تاسیس پنجایت ها عرصه زیست جمعی زرتشتیان یزد را دگرگون کردند و از این رهگذر توانستند اصلاحات گسترده ای را در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، آموزشی، محدودیت های شخصی زرتشتیان و احیای مناسک دینی ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: پارسیان هند، زرتشتیان یزد، پنچایت، انجمن ناصری، اصلاحات اجتماعی
  • مهدی عبدالهی ضیاءالدینی*، علی مرشدی زاد صفحات 165-198

    مسئله اصلی پژوهش تبیین علل ظهور و بروز کنش های سیاسی قومی در وضعیت های مختلف حکمرانی در ایران با تاکید بر دیالکتیک دمکراسی و توسعه است که در ضمن آن، وضعیت مطلوب و مساعد تعامل دولت و قومیت ها مشخص شده و عملکرد آنان در مقاطع مختلف زمانی سنجیده می شود. روش پژوهش، کیفی از نوع مقایسه ای-تاریخی است که از چهارچوب نظری جنبش های اجتماعی چالز تیلی برای تبیین دو شاخص کلان دمکراسی و توسعه و تعیین مولفه ها استفاده شده است. به عنوان یافته های پژوهش باید نتیجه گرفت؛ دوران پیش از انقلاب اسلامی به علت سیاست های همگون ساز و سرکوب گر، ذیل وضعیت غیردمکراتیک با ظرفیت پایین توسعه و سال های ابتدایی انقلاب به علت رویکرد مدارا و تعهدمدار ذیل وضعیت دمکراتیک با ظرفیت پایین قرار می گیرد. در این وضعیت ها همواره به علت ضعف حکومت و یا فقدان سیاست، کنش های سیاسی قومی خشونت آمیزی اتفاق افتاده است. در دوران پایانی جنگ، دولت سازندگی، دولت های نهم و دهم و دولت اعتدال به علت توسعه زیرساخت ها و ارتقای وضعیت اقتصادی و اجتماعی، ظرفیت حکومت بالا رفته ولی به علت ضرورت امنیت و مقابله با تجزیه طلبی، سطح دمکراسی کاهش یافته است. در نهایت دوران اصلاحات به عنوان وضعیت بهینه ذیل وضعیت دمکراتیک با ظرفیت بالای توسعه قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: دمکراسی، توسعه، کنش سیاسی، قومیت، ایران
  • نجمه کیخا* صفحات 199-221

    سید جمال الدین اسدآبادی با نگاه جدید به حکمت و ارایه طبقه بندی جدید از علوم، جایگاهی متناسب با روزگار نو برای سیاست تعیین نمود و دگرگونی بزرگی در زمانه خویش ایجاد کرد که تاثیرات آن تا دوره کنونی پابرجاست. از نظر وی حکمت باید به تغییر و حرکت منجر شود و تاثیرات مطلوبی برای جامعه به بار آورد. این پژوهش می کوشد نشان دهد که سید جمال با چه تعریف و نگاهی از حکمت و حکمت سیاسی توانست این تحول را ایجاد نماید. به نظر می رسد او با تقسیم بندی جدید علوم، تبیین جایگاه فلسفه سیاسی و سیاست در دوره معاصر، نقد و بازخوانی کارکردهای حکمت در روزگار نو و ارایه معیارهایی مستدل و برهانی برای تفسیر اجتماعی کارآمد از قرآن چنین کاری را انجام داد.

    کلیدواژگان: سید جمال الدین اسدآبادی، قرآن، حکمت و فلسفه، فلسفه سیاسی، دین و سیاست
  • خسن احمدی*، حسین هرسیج، حمید نساج، عباس حاتمی صفحات 223-251

    به گفته هانتینگتون، رشد کمی و تحول کیفی طبقه متوسط ​​جدید منجر به توسعه نهادهای مدنی و زدودن نمادهای اقتدارگرایی شده و بدین ترتیب اکثریت لازم برای تغییر سیاسی فراهم می آید. پرسش این است که چرا علی رغم رشد این طبقه در عربستان سعودی و عراق، فرآیند تغییر سیاسی محقق نشده است؟ در چارچوب نظریه گذار و به روش مقایسه ای مشخص گردید که هر دو کشور در رشد نمادهای طبقه متوسط جدید یعنی گسترش آموزش عالی، دیوانسالاری، ارتباطات و درآمد سرانه مشابه هستند. اما به دلیل موانع فرهنگی، ماهیت رانتیر بودن دولت، رابطه حامی پیرو و نقش منفی عامل خارجی، ایفای هرگونه نقش جهت پیشبرد دموکراتیزاسیون از این طبقه سلب شده و آزادسازی تاکتیکی از بالا نیز در صورت عدم تحقق مطالبات دموکراتیک، ممکن است گرایش به تغییرات انقلابی و قیام عمومی را باعث گردد. در عراق نیز بی ثباتی سیاسی و ساختارهایی که آمریکایی ها پس از فروپاشی رژیم بعثی تحمیل کرده اند باعث شده این طبقه نتواند پویش های واقعی خود را در ایجاد دموکراسی ایجاد کند. در حالیکه عراق با فروپاشی رژیم صدام حسین، مرحله اول فرآیند گذار یعنی «شکست اقتدارگرایان» طی شده و در مرحله دوم یعنی «تقویت نهادهای دموکراتیک» به سر می برد، در عربستان در مرحله نخست آن یعنی «شکست اقتدارگرایان» با موانعی جدی روبرو می باشد.

    کلیدواژگان: طبقه متوسط جدید، دموکراتیزاسیون، تغییر سیاسی، عربستان، عراق
  • سعید میرترابی*، مهتاب ساری اصلانی صفحات 251-281
    همراستا با تحولات ساختاری عمیق در عرصه اقتصاد سیاسی چین، کمک های خارجی این کشور در سال های نخست قرن جدید به طیف گسترده ای از کشورها بویژه جوامع افریقایی به سرعت افزایش یافته است. این پدیده همانند بسیاری دیگر از پدیده های مرتبط با "ظهور چین"، مجادلات فکری فراوانی درباره انگیزه ها وپیامدهای این تحول برانگیخته است که البته در کشور ما هنوز مورد توجه قرار نگرفته است. در همین راستا این مقاله، صرف نظر از موضوع پیامدهای این تحول، زمینه ها و علل آن را با رجوع به انگیزه های پکن به عنوان کمک دهنده و نیازهای جوامع افریقایی به عنوان کمک گیرنده در چارچوب پرسش اصلی خود مورد بررسی قرار داده است. فرضیه ای که مقاله به روش توصیفی- تبیینی مورد آزمون قرار داده این است که افزایش سریع کمک های خارجی چین به کشورهای افریقایی در سال های اخیر، در درجه نخست ناشی از الزامات بین المللی پاسخگویی به تحولات ساختاری در اقتصاد سیاسی داخلی چین و درجه دوم همسویی نیازهای جوامع افریقایی با انگیزه های ارایه کمک خارجی پکن است. با این حساب می توان پیش بینی کرد حضور چین در قاره غنی، در سال های آتی همچنان افزایش خواهد یافت و کمک خارجی به عنوان یکی از روش های عمده زمینه سازی برای حضور گسترده تر همچنان مورد توجه مقام های پکن خواهد بود.
    کلیدواژگان: چین، آفریقا، کمک خارجی، اقتصاد سیاسی، سیاست خارجی
  • سید حمزه صفوی*، مجتبی نوروزی صفحات 281-305
    با حمله شوروی به افغانستان و به دنبال آن استخدام مجاهدین از تمامی جهان در نهایت شکل گیری نطفه القاعده؛ جهان با پدیده جدیدی مواجه و شناخت ذات و ریشه های اقدامات این گروه به اولویتی جدی تبدیل شد. این نوشتار در پی شناخت روند شکل گیری و تحول هویت گروهی موسوم به عرب- افغان ها بعنوان ریشه شکل گیری القاعده و گروه های بنیادگرای اسلامی می باشد. با تمرکز بر سیر فرایند اقدامات عرب- افغان ها در سه مرحله: 1- جهاد علیه ارتش سرخ شوروی؛ 2- آماده شدن برای مقابله با حکومت های کشورهای اسلامی و 3- حامیان غربی ایشان و جهاد جهانی؛ همچنین با مدنظر قرار دادن مولفه های هویتی در سه وجه: اهداف، هنجارهای مشترک و هم ارزی ها- تفاوت ها؛ به نظر می رسد مراحل گذار در جهاد مقدس و دستورکار القاعده، متاثر از دگردیسی هویتی و تغییر هنجارها باتوجه به تغییر شرایط می باشد. در راستای پاسخگویی به پرسش، عوامل موثر بر شکل گیری و تحول هویتی عرب- افغان ها و ارزیابی این فرضیه مورد توجه قرار گرفته است که جهانی شدن و شکل گیری جامعه شبکه ای بعنوان متغیر مستقل و عدم توجه به باورهای گروه های مسلمان به شکل گیری هویت مقاومت در بین عرب- افغان ها منجر شده است
    کلیدواژگان: عرب-افغان، هویت مقاومت، افراط گرایی اسلامی، جهانی شدن، القاعده
|
  • Seyedreza Mousavinia * Pages 9-35

    The main issue in this article is the introduction, critique and pathology of the extent present model in future research. Future studies are generally limited to studying trends and events identified in the past and present, as well as the development of today's imagination for the future, but it is considered as an unfinished project. Future studies do not entail familiar future, unthoughtful future and genus forecasting in the future cycle. At the same time, competition, complexity, contradiction, turmoil, increasing developments, the growing role of science, and uncertainty are among the main drivers of the future, and limiting future research to the study of current trends, events, and perceptions poses a serious risk. Nonetheless, futures studies provide for the states to make desirable future, and therefore is more advanced than explanatory studies. Our main question is: What is the common pattern in the future study of states behavior in foreign policy and what are the restrictions on it? In response to this hypothesis, the pattern in the future studies of states behavior in foreign policy is extent present, and in this model, the role of familiar future, genius forecasting and unthoughtful future in scenarios making are not clear. The pattern of the extent present will be shown in the future with an example of US sanctions against Iran until 2020. The research method is scenario writing based on the extent present pattern.

    Keywords: Future Studies, Extended present, Sanction, scenario, Iran
  • Mohammad Aryanmanesh *, Ahmad Javanshiri, Mohsen Modirshanechi Pages 37-69

    The present research was performed to evaluate the Iran-US relationships in 2029 from the Iranian Professors’ point of view. Investigations were perfumed via future studies in two parts: The first part is based on library studies, and the second part is questionnaire-based field surveys, with the acquired data analyzed using MicMac and Scenario Wizard software tools. Based on the results of the analysis in the MicMac software, a total of 20 driver forces for the Iran-US relationships were identified. Considering the driver forces as descriptors of the Iran-US relationships, the most significant driver forces were found to be the government institutions context followed by the relationship-interfering countries, the role of the two countries’ leaders, future of the international system, think tanks, lobbies and pressure groups, nuclear capabilities and missile program of Iran, the role of geography, and historical records of the relationships between the two countries. Based on the outputs of the Scenario Wizard software, five scenarios were identified, including highly favorable, favorable, moderate, unfavorable, and highly unfavorable, with the development of the Iran-US relationships under the moderate scenario being highly probable.

    Keywords: Futures Studies, Iran, United states, Driver Forces, scenario
  • Farzad Rostami Pages 71-100

    Human Rights issue, is among the fundamental achievements of the international relations and law. The Islamic Republic of Iran, as an actor with different norms and ideologies than the norms that shape human rights, has always been exposed to various accusations by human rights activists and institutions. To the extent that this issue has gone beyond the legal nature and has been raised in a security and political framework. Now, this article seeks to examine the security situation of the human rights case of the Islamic Republic of Iran within the framework of the Copenhagen School and then examining the current situation of Trump coming to power, and finally to provide a solution in this regard. Accordingly, the question of the article is how the human rights dispute between Iran and the West is progressing. The available findings show that, given the differences in the norms shaping human rights between the West and the Islamic Republic of Iran, the process of securitizing of human rights has always been a lever to put pressure on Iran and its isolationist policy in the international environment will be on the agenda.

    Keywords: human rights, Iran, America, European Union, securitization
  • Seyyed Abdollah Razavi *, Mohammad Nasr Esfahani Pages 101-134

    the dependence of the Iran economy on oil revenues has led to maintaining market share and the sale of crude oil at an optimum price to secure the economic security of the country. US sanctions on oil industry and the sale of Iranian crude oil, have stopped the cooperation and investments of oil companies operating in development, and exports crude oil also experienced a significant decline. The present paper draws the channels of influence of the Trump strategies on the Iranian oil market with using the political economic theories. The results of the study indicate that with the recent pressure of the United States and the removal of some of Iran's crude oil from the global market, oil export opportunities for Iraq, the United States, … were made available to customers in the European and Asian markets to increase their market share Also, putting pressure by American on customers and helping rivals in Iran to provide space for the United States to increase its exports to Asia has put the security of the country's export markets at serious risk. recent agreement between OPEC member and non-members on reducing oil production has contributed greatly to the expansion of US production.

    Keywords: iranian crude oil, trump strategy, barjam, OPEC, anti trust rule
  • MORTEZA NIKRAVESH *, Hassan Zarei Mahmoud Abadi Pages 137-164
    In the Naseri era, significant changes have taken place in most areas of Iranian life. the focus of these changes can be found in Zoroastrian’s Collective life of Iran and especially in Yazd because these changes did not just cover the worldly aspects of their lives, but also their collective life. The main issue of this research, which is based on the method of historical sociology, is to describe and explain this changes by emphasizing the role of the Indian Persians. The findings of the study indicate that the few elites were found willing to share their accomplishments in Iran, and particularly in Yazd, for these achievements. They used various methods for influencing the Zoroastrian society of the country and for advancing their changes through a variety of ways, such as: asking for help from Britain lure, bribe, flattery and threat the rulers of the time, take advantage of the Qajar kings' limited attention to social reform and their own initiatives. This Elites at first transform the Zoroastrian community of Yazd through the establishment of Panjaits and through this they were able to bring about wide-ranging reforms in the social, cultural, educational spheres, Zoroastrians restriction and revived religious rituals.
    Keywords: Indian Persians, Zoroastrians of Yazd, Panjait, Naseri association, Social Reforms
  • Mahdi Abdollahi Ziyaedini *, Ali Morshedi Zad Pages 165-198

    The main issue of the present research is to explain the causes of the emergence of ethnic political actions in different status of governance in Iran with an emphasis on the dialectic of democracy and development, while the required mood of interaction between the state and ethnicities has been identified. The research method is a qualitative comparative-historical that is used in the theoretical framework of Charles Tilly's social movements to explain two democracy and developmental components. As a result of the research, the era before the Islamic Revolution was non-democratic state with low development capacity because of Assimilation and the early years of the revolution is democratic capacity with a low capacity because of tolerant approach. In the final stages of the war, Sazandegi, the ninth and tenth governments and the Etedal, the capacity of the government has risen, because of the necessity of the development of infrastructure, and the improvement of the economic and social situation but the level of democracy has diminished because of security and countering Separatism. Finally, the era of Eslahat is seen as an optimal state of a democratic state with a high development potential.

    Keywords: Democracy, Development, Political Action, ethnicity, Iran
  • Pages 199-221

    Sayed Jamal al-Din Asadabadi, with a new look at wisdom and the introduction of a new classification of sciences, set a new age appropriate for political science and philosophy of politics and created a major change in public opinion of his time that had an impact until that time. The current foot is flat. In his view, wisdom should lead to change in the individual and society and bring about favorable effects for society. The present study seeks to show how Seyed Jamal defined this transformation of political wisdom and how this new perspective relates to religion. He seems to have done so by re-dividing the sciences, explaining the position of political philosophy and politics in contemporary times, critiquing and re-examining the functions of wisdom in the modern age, and providing reasonable and the emphasis on education and rational criteria for efficient social interpretation of the Qur'an and religion.

    Keywords: Sayed Jamal al-Din Asad Abadi, Quran, Wisdom, Philosophy, political philosophy, Religion, Politics
  • Hassan Ahmadi *, Hosein Harsij, Hamid Nassaj, Abbas Hatami Pages 223-251

    According to Huntington, quantitative growth and qualitative change of a new middle class lead to the development of civil institutions and the decline of authoritarian symbols, and majority for political changes are supported. The question is that why the process of political changes has not been materialized in spite of this class increase in Saudi Arabia and Iraq? Based on the theory of transition to democracy and the comparative method, findings show that both countries are similar in increasing symbolic features of emerged middle classes, such as the development of higher education, bureaucracy and per capita income. However, due to cultural barriers, the rentier nature of the government, the patronage relationship, and the negative role of the external factor, any role in advancing democratization is excluded from this class, and tactical liberalization from above may lead to revolutionary change if democratic demands are not met, and may cause a general uprising. Political instability and structures imposed by American after the collapse of the Baathist regime are also responsible for dysfunction of this classes in Iraq in the establishment of democracy while Iraq has passed the first process of democratization by the collapse regime of Saddam and entered the second phase of democratic institutional consolidation, yet Saudi Arabia has faced serious barriers in her first phase.

    Keywords: new middle class, Democratization, Political change, Saudi Arabia, Iraq
  • Saeed Mirtorabi *, Mahtab Sari Aslani Pages 251-281
    Along with the profound structural changes in China's political economy, its foreign assistance has rapidly increased to a wide range of countries, especially African societies, in the early years of the new century. This phenomenon, as well as many other phenomena associated with the "emergence of China," has sparked a lot of controversy about the motives and consequences of this transformation, which has not yet been addressed in our country. In this regard, the present paper, regardless of the implications of this evolution, examines its causes and context by referring to Beijing's motivations as donors and the needs of African societies as recipients in the context of the core question of the article. The hypothesis that the article examines by descriptive-analytic method is that the rapid increase of Chinese foreign aid to African countries in recent years is primarily due to the international requirements for responding to structural changes in China's domestic political economy and the alignment of the needs of African with Beijing foreign assistance. So, it can be predicted that the presence of China in the Africa will continue to increase in the coming years, and foreign aid will continue to be considered by Beijing officials as one of the main means for establishing this wider presence.
    Keywords: China, Africa, foreign aid, political economy, foreign policy
  • Seyed Hamzeh Safavi *, Mojtaba Norouzi Pages 281-305
    With the Soviet invasion of Afghanistan, then recruitment of Mujahedeen from all over the world, and ultimately formation of al-Qaeda; the world faced with a new phenomenon and that understanding the nature and origins of the group and became a serious priority. The purpose of this study is recognizing the Identity transformation trend of a group called Arab-Afghans, and understanding the roots of the identity gap under the concepts of "self" and "other" as a model in formation of al-Qaeda and fundamentalist Islamic groups. It done by Focusing on the process of Arab-Afghan actions in three phases: local jihad, jihad on the margins of Islamic countries, and global jihad; As well as consideration of identity components in three ways: Goals, Common norms, and Equivalence-differences, It seems that Transition process in the sacred Jihad and al-Qaeda agenda are influenced by the transformation of identity and changing norms due to changing circumstances. This study seeks to answer the factors affecting the formation and transformation of Arab-Afghan identities; and assessing the hypothesis that Globalization, and the formation of the network society as an independent variable, and not paying attention to the beliefs of Muslim groups has led to the formation of Resistance Identity among Arab-Afghans.
    Keywords: Afghan Arabs, the resistance identity, Islamic extremism, Globalization, al-Qaeda